Усещане за Венеция

Усещане за Венеция

Венеция е приказно място в североизточна Италия, изключителен по рода си град, разположен върху множество малки острови – 118 на брой. Освен забележителната си архитектура, Венеция привлича туристите и с богата истроия и неподправен италиански дух. Всичко това прави Венеция предпочитан декор за реклами, филми, за романтични пътешествия и дори бизнес срещи.

Венеция изненадва и очарова, пленява с уюта си, примамва със загадъчни улички и обърква с безбройни канали и мостчета. По-различна е от всички градове. Сякаш сте попаднали в град от приказките, където в къщите се влиза направо от мост над малък канал, прозорците са изпъстрени от богати саксии с цветя. Тук има пътни знаци, еднопосочни улици, а транспортните средства също са паркирани пред вратите, но с тази разлика, че вместо улици има водни канали, а транспортните средства са гондоли и моторни лодки от всякакъв калибър.

За Венеция са изписани много книги и сайтове, има и противоречиви мнения, но едно е сигурно – този град трябва да се посети и да се почувства.


Обичам сама да организирам пътуванията, така пътешествието започва много преди да се качиш на самолета, започва с първото търсене на избраната дестинация в Интернет. Като погледна назад, винаги има с какво да се подобри организацията на някое пътуване, да се отдели повече време за нещо, а друго да се пропусне, затова винаги си казвам, че пак ще отида на това място.

Ето и няколко съвета и идеи от моето пътуване до Венеция. Честно казано, единственото, което бих променила следващия път е да се наслаждавам повече на виното.

Има много варианти да стигнеш до Венеция – с кола, със самолет, с автобус. От България има нискотарифни полети до Тревизо, от където има лесна комуникация с Венеция, което и аз избрах. От Тревизо има различни директни туристически автобуси до Венеция, както и по-евтин вариант – местен градски транспорт и влак. Пътуването с кола или автобус също е приемлив вариант, тъй като пътуването не е много дълго, а по пътя ще попаднете на красиви гледки и интересни места. От Венеция може да се посети Верона за половин ден (на около 1 час път с комфортен влак от Венеция).

Венеция предлага всякакви възможности за настаняване – от нискобюджетни хостели до 5-звездни хотели с изглед към Canal Grande.  Като цяло, обаче, евтини хотели във Венеция няма. Комфорта на 3-звездните хотели при  ограничен бюджет може да се намери в Местре – най-близкия град на сушата, нещо като квартал на Венеция. Връзка с центъра има с влак, на всеки 5-10 минути, както и няколко автобуса. Друг вариант е настаняване в Тревизо, малко и уютно градче, което пък е близо до летището, а до Венеция се стига с влак, за около 15 минути. Изборът на хотел извън самата Венеция има не само ценови предимства. Пристигайки в града за първи път има голяма вероятност намирането на хотела да отнеме повече време и лутане, което при наличието на багаж, може да развали първоначалното впечатление.

Как се придвижва в града? При наличие на физическа възможност – най-добре пеша. Градът не е чак толкова малък, че да се обходи целия за един ден, но разхождайки се със сигурност се откриват повече потайности, усеща се тръпката да се заблудиш и преди всичко се усвоява умението да се ориентираш по карта. Не бих разчитала на картите, които раздават безплатно по хотелите. Ако се ходи пеша има нужда от подробна карта на града, за да не се окаже, че обикаляте в кръг и все стигате до това чаровно площадче с фонтан по средата. Във Венеция, макар и по вода, има градски транспорт. Ако се ползва основно той, най-подходящи са туристически карти, които важат за определени часове и може да се сменят различни маршрути. Водните рейсчета често са доста претъпкани, но са алтернативен вариант, ако умората надделява. Разбира се, по-високо бюджетен, но пък типичен за Венеция вид транспорт е гонодолата (възможно е пазарене, но цената е около 80 евро за 30 минути). Освен романтична разходка с атрактивната лодка, гондолиера може да разкаже интересни истории или да покаже някоя потайност, която само той и останалите негови колеги знаят. Гондолиерството е бизнес с над 900 годишна история и консервативни традиции. Гондолиерите са нещо като недостъпна гилдия. Разрешителните за упражняване на бизнеса са ограничени до към 400 броя, издават се след преминаване на курс и полагане на изпит. Гондолиерите са мъже и основно местни, изключения са  няколко германци и една единствена жена.

Venice

Във Венеция има и множество организирани екскурзии, но града е прекалено пъстър, за да се отбележите само по основните туристически забележителности..  Целият град е забележителност с неповторила атмосфера и следвайки „отъпканите“ туристически маршрути се губи усещането за Венеция. Разбира се, местата, за които пише в пътеводителите не са за изпускане, но най-сладкото е да се отделиш от тълпите туристи и да завиваш по всяка уличка, да минаваш над всеки канал, който ти видят очите, да седнеш на по чаша вино на крайбрежната в района Zattere, да си починеш с голяма порция gelato (сладолед) на някой слънчев площад, за да почувставаш атмосферата на града и същността на израза „dolce far niente”.Venice